Как да сваря първата си бира ?

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот izrodka » 09 Юни 2014, 01:22

2014-06-08 23.57.32.jpg
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот victoryvt » 09 Юни 2014, 08:40

Щом е имало в стартера пяна - значи ще стане.
Първите признаци на ферментация се забелязват след 12 до 24 часа.
Не гледайте само водния клапан - може да не е добре уплътнен. Гледайте дали има пяна на повърхността.
Ако до 48 часа не се появят признаци - засейте наново с нови дрожди директно във ферментатора.
Ако нямате дрожди - спасете положението с едно кубче мая за хляб от прясната или две сухи.
Но най-добре с бирени дрожди.
Мерете началната захарност преди пълненето на ферментатора, крайната е тази когато ферментацията е свършила и бирата е готова за бутилиране.
Температурата на ферментация се мери вътре в съда, а не около него.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот KpaTyH » 29 Юни 2014, 22:26

Здравейте и от мен :) Преди 3 седмици потормозих Виктор с доста въпроси и накрая се престраших да се пробвам да направя бира :) След разговора се спрях на рецептата от предаването за НоваТВ. Взех основното и прекарах един следобед в кухнята, като направих малко количество, защото толкова ми позволява терена и все пак е първи опит. Ето снимки от самия процес:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нямам никакви уреди за мерене и нищо не е мерено :))) Ферментира една седмица, беше бутилирано за още една и стоя още една в хладилника :) Ето резултата след сипване в чаша:

Изображение

Не знам какъв трябва да е крайния вкус като резултат, но не бих казaл че е лош...ще се изпие :)
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2014, 10:53

На снимките изглежда идеална - какво му е на вкуса ?
Ако не мирише на кисело, или на лепило за тапети примерно - значи е добре.
Разбира се недей да търсиш вкусовете на мейнстрийм-промишлените бири - те са лагерни и са с нисък екстракт , съвсем друго трябва да се усеща в тази бира - карамелен вкус, малцов, на препечена филийка, и този от хмела, както и малко плодовост от дрождите с горна ферментация.
Не е бира за наливане, а е за удоволствие.
И освен това пълният потенциал се развива чак след месец в хладилника.

Наздраве !

(един съвет относно промиването - недей допуска падане от високо на струята долу защото се окислява и придобива неестествени вкусове - просто си удължи маркуча да стига до долу. И ми се струва много силна струята - промиването трябва да се прави бавно, за да се извлекат захарите иначе ти пада ефективността.)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот KpaTyH » 06 Юли 2014, 18:05

Да не казвам голяма дума, но преди малко си купих от Метро една бутилка Hobgoblin и вкуса й беше кажи речи същия като моята първа варка, като изключвам бистротата и задържането на пяната :) доволен съм от първия опит въпреки малкото количество
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот insane » 30 Авг 2014, 11:39

Привет на всички,

Първо адмирации за цялата тази информация,оборудване и суровини които сте ни предоставили :)))
От няколко месеца шушкам тихичко из форума и попивам вашият опит докото събера кураж и оборудване за първата си варка.
Имам въпросче относно биутилирането след ферментацията.Да приемеме че сме напълнили 40 бутилки а хладилникът ни позволява да вкараме 20 вътре на студено.
На тези които не могат да се вкарат на студено след първата седмица на стайна темперетура,ще им стане ли нещо ако продължат да си стоят така за по дълъг период от време?Примерно ако се вкарат в хладилник след месец?

Благодаря предварително
insane
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 24 Авг 2014, 11:49

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот victoryvt » 31 Авг 2014, 21:05

Няма страшно, просто няма да се подобрят толкова бързо колкото в хладилника, но пак лека полека ще се подобряват.
Обаче моля все пак въпросите да се задават в темата "Помощ за проблеми" или "Общи дискусии и приказки на вятъра"
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот SargoS » 22 Окт 2014, 15:42

Здравейте на всички мераклии ! Радвам се, че има толкова ентусиасти пивовари и поздравления за чудесния форум и магазин! Страхотно полезни за начинаещия!
Да минавам на въпроса- както се досещате и аз се зарибих да пробвам в домашни условия да си направя бира по мой вкус и в събота ми предстой първия опит. Попрочетох повечето неща във форума и си набавих материали от магазина(2кг Светъл ечемичен малц бг, 1кг Мюнхенски малц тип 2, 1кг CARAFA® Special Type 2, 1кг CARAMUNICH® TYPE 2, 0.05 x MAGNUM - Немски горчив хмел, 11гр Nottingham Ale). Мисля като за сефте ( а и поради липсата на по- голям съд към момента) да пробвам рецептата на victoryvt за по- малки количества, която съм цитирал по- долу.И понеже не ми се вижда рентабилно да чакам 3-4 седмици за 3л бира, реших да направя и втора партида само че тъмна- хем да удвоя количеството, хем да пробвам 2 различни рецепти. Въпросът ми е: може ли по същата технология да си направя и тъмната бира ( 70% светъл малц, 15% мюнхенски, 10% карамюних, 5% карафа) и по- конкретно озахаряването на същите градуси ли да е, хмела става ли за такава бира и дрождите подходящи ли са. Също- ферментацията, газировката и отлежаването на тъмната същото ли е или трябва нещо по- различно да се прави? Предварително благодаря за помощта!
Георги

victoryvt написа:Ами освен да те покани някой на гости ...
Ако имаш път през В.Търново - заповядай, само ми пусни едно ЛС предния ден.
Освен това - домашна бира е много общо понятие.
Един домашен пивовар може да харесва пейл ейл (светла с горна ферментация), друг може да харесва вайцен - пшенична бира, трети - тъмен бок, четвърти тъмен стаут, пети - немски раух (пушена) - аз например :) и т.н.
Многообразие стилово има голямо, а дали конкретният стил на теб ще ти допадне е съвсем друг въпрос.
Но мен ако питаш - я си свари една собствена и виж как е :)
Няма начин да нямаш у вас 5л. тенджера - в нея можеш да приготвиш около 3л. бира :

1. Малц светъл - някакъв - 700гр. (1кг. да поръчаш + смилането = 1.75лв.)
2. Хмел горчив 5гр. (ще трябва да поръчаш минимум 50гр. за 2.50лв.)
3. Дрожди Нотингам 2гр. (поръчваш 1 по 11гр = 4.10лв.)

В тенджерата наливаш 2.1л. вода с температура 69-70гр.
добавяш малца и разбъркваш добре.
Поддържаш 65-66гр. за 45 мин.
Загряваш леко с бъркане до 72гр. и оставяш за 10 мин.
Дозагряваш до 78 и спираш за 10 мин.
През това време си подготвил в друг съд още 2.8л (3л.) гореща вода с темп. 78гр.
Намираш сито за брашно - голямо, слагаш го над една кофа и в него изсипваш съдържанието на тенджерата (първата :) ) и почваш да поливаш отгоре с канче горещата вода от втората тенджера (3-те литра на 78 гр.), бавно и докато свърши водата на 78 гр.
Каквото се отцеди в кофата - това ти е пивната мъст - ще е около 5л. течност. Ако видиш че наближи капацитета на тенджерата ти - просто спри да поливаш отгоре по време на прецеждането.
Сипваш съдържанието на кофата в тенджерата и започваш бясно варене без капак !
Щом заври и минат 10 мин. от завирането - слагаш 5гр. горчив хмел.
После към края на вренето слагаш още толкова хмел за аромат.
Вренето е час и половина - ще се изпари поне 1.5 до 2л.
Охлаждаш на водна баня или слагаш капака и изнасяш на вън на студено за един два часа.
През тензух прецеждаш и каквото излезе влиза в някакъв съд за ферментация - малка кофа с капак, тубичка 5л. или в две бутилки по 2 - 2.5л. с леко недозавити капачки. Наръсваш дрождите вътре и оставяш на стайна темп. да си ферментира.
След 5-6 дена ще е приключила ферментацията и ще е паднала захарността до 3% да речем.
Бутилираш бистрото и слагаш по 5-6гр. захар на литър бира.
Държиш още седмица на топло да се газира и от там насетне - в хладилника колкото издържиш.
Отваряш и пиеш с кеф.

Ако си я харесаш - търси голяма тенджера, казан, бидон, направи си лаутертюн, серпентина за охлаждане, или си ги купи от магазина.
И ще си домашен пивовар !
А после можеш и член на АДПБ да станеш , ако много се запалиш по това хоби.
SargoS
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Окт 2014, 12:17

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот victoryvt » 23 Окт 2014, 13:06

Тъмна / светла е едно деление , което тук не обичаме да прилагаме.
Има си конкретни стилове бира, описани са в раздела http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=15
Тази рецепта дето е цитирана е за портър - английска тъмна бира с горна ферментация с около 5% алкохол , плътно тяло и не много силно охмеляване.
Няма големи разлики спрямо озахаряването и ферментацията на пейл ейл-а - светлата бира с горна ферментация. По-добре е да се озахарява на малко над 65 гр. за да има силно тяло.
Ферментацията да е близо до 20гр.
Изисква обаче малко по-дълго отлежаване, за да добие автентичен вкус.
Давай смело, ще стане.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как да сваря първата си бира ?

Мнениеот Foreigner » 18 Яну 2015, 19:43

Здравейте,

За сефте и аз заложих на "мини" рецептата на Виктор и днес направих дебют. Преизчислих рецептата за 1 кг малц, а озахаряването мина изненадващо добре - успях да се справя идеално с точните температури, които преди това ме хвърляха в ужас. Прецеждането мина гладко, а йодната проба беше идеална. Озахарих с 3 литра вода и промивах с 4,5 литра, защото прочетох във форума, че при малките варки се изпарява повече течност. 10 минути след завирането добавих 7 грама хмел, но към края установих, че наистина изпаряването е голямо. Малко преди финала добавих още 7 грама хмел, охладих на водна баня и в последна сметка прецедих във ферментора малко над 3 литра. Т.е., изпарили са се 4,5 литра. Течността е малко мътна, а измерената плътност ми се вижда доста викока - 1060. Трябва да отбележа, че доста се помотах, докато се кача "на ринга" - купих материалите точно преди 3 месеца, което сигурно ще прецака работата, но главната цел беше да хвана технологията и да се сборя с точните температури. Толкова за дебюта, ще се радвам на всякакви препоръки и приемам всякакви критики от знаещите.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron