Озахарител (mash tun)

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот mirix » 26 Сеп 2016, 12:21

Dejmos, за гореща разбира се, но моите тръби бяха дълги около 50 см. Сега съм го захвърлил нейде и си прецеждам по старата технология с коритата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Dejmos » 28 Сеп 2016, 21:52

А моите ще трябва да са към 60 :(
Така се надявах да спестя от мед и сребърен припой.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот mirix » 29 Сеп 2016, 16:52

Ами ако рискуваш 20-30 лв. може нда направиш проба.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Clarion » 04 Окт 2016, 19:18

Martin написа:Това са снимки от нета. За HLT аз ползвам тенджера от ЛИДЛ, която си е с регулатор на температурата и всичко такова, а в момента тя даже е в процес на слагане на серпентина вътре за HERMS-а.

да ползвам и аз създалата се тема за увеличаване на обема :-) - като фен на ЛИЛД-ските тенджери (ползвам 3 бр.) си мисля как най-оптимално да ги ползвам ... за сега плана е:
- MLT от едната (имам и изолация и хубав капак), HLT от другата (тя това върши и в момента при модифицирания ми BIAB) и нов BK (тъкмо най-накрая ще си направя и каунтър флоу чилър като за него :-) )
- за циркулирането в MLT имам помпа, всичко останало - грвитачно, както и в момента
- обема им (около 25 л. ефективен) е достатъчен за майшуване при 40 литрова варка и (почти) достатъчен за промиване
най-сериозния ми проблем е как да направя дъното на MLT при ЛИДЛ-ската тенджера. Идеи?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Martin » 05 Окт 2016, 08:32

Медна прорязана тръба ще върши работа.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 05 Окт 2016, 12:16

Вариянтите не се много.
1. фалшиво дъно
2. прорязана тръба (медна или пластмсаова)
3. оплетка от мека връзка или това
Аз имам опит само с тръба. Пластмасовата я изключвам, защото е много трудно да я напаснеш към кръглото дъно. Медната можеш да я огънеш и ще имаш повече линеини метри. Първото озахаряване с тръба ме учуди колко бързо става цеденето. Наложи се да притварям крана. Изкарах 81% екстрактивност. Бистротата е уникална. Не знам дали се вижда добре на снимката.
DSC_1318.JPG

Според мен вариянт едно също ще върши работа. Лесно се монтира и демонтира и много лесно ще се почиства. Тук има доста сносни предложения като цени.
Третия вариянт не го изключвам, но просто нямам опит и винаги съм се притеснявал, че тежеста на майша ще смачка тръбата. Макр, че има колеги от форума които са писали, че го използват с голям успех.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот Martin » 05 Окт 2016, 14:36

Базуката от Алиекспрес е за варенето, за хмел и белтъци. Аз ползвам оплетка от мека връзка, върши идеално работа. Но ако се циркулира мъстта не е оферта, че се сплесква зърното и спира да тече. Най-добре е прорязана медна тръба, като прорезите трябва да останат отдолу.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот dr_slavov » 05 Окт 2016, 15:04

В описанието казват, че може да се използва и за двете неща.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот 5th-hokage » 05 Окт 2016, 20:15

Базуката може да се използва, както dr_slavov, и за двете - и за филтър преди крана и за хмела. Аз съм с двойно дъно на големия сет и съм много доволен - с оплетката други колеги имат опит и също са доволни. Според мен и 3-те вариянта са достатъчно добри - въпрос на събиране на сет и виждането на домовара по въпроса :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Озахарител (mash tun)

Мнениеот shadcsm » 06 Окт 2016, 11:54

Аз съм с оплетка от мека връзка, като съм навил вътре стоманена тел която не позволява на тежестта на малца да я смачква. Върши чудна работа, стига да не се бърка докато се прецежда (задънва се ужасно и прецеждането става мъка).
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron