Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот stoyanninov » 30 Яну 2018, 15:55

IvayloSf написа:
stoyanninov написа:поздравявам те с добре дошъл в клуба :)
почти всяка серпентина ще ти свърши работа. обаче не я ползвай за охлаждане. проточен охладител ще ти спести много време и вода. пробвано е :)
Стоян

мисля, че колегата нямаше предвид counterflow чилър, а от този тип https://www.aliexpress.com/item/Plate-heat-exchanger-Stainless-Plate-Wort-Chiller-30-plates-Brewing-Chiller-with-1-2-barb/32812208351.html?spm=2114.search0104.3.45.4d79e2e965sEFX&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10083_10618_10304_10615_10307_10302_10313_10059_10534_100031_10103_441_10624_442_10623_10622_10621_10620_10142,searchweb201603_28,ppcSwitch_5&algo_expid=598b116d-6249-41b3-a54b-a2a768d9561c-7&algo_pvid=598b116d-6249-41b3-a54b-a2a768d9561c&priceBeautifyAB=3
Аз също мисля да мина на тези, след толкова много положителни коментари от страна на колегите, които вече тестваха тази система.


Имах предвид точно това, което колегата е посочил ( а и доста добре е обяснено тук как да се направи), а това което ти показваш е пластинчат затворен топлообменник. Доста хора тук ползват такива. Аз лично предпочетох самоделен проточен, най вече защото може да се измие ефективно и лесно. Може и да са излишни опасенията ми че пластините могат да се запушат или да не могат добре да се измият. Нека колегите споделят опит
поздрави
Стоян
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 141
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 10 Апр 2018, 09:57

Вчера варих бира, описах я в темата за PunkIPA. Използвах за пръв път RIMS-а и съответно вече мога да изкажа мнение за работата му в реална среда.
RIMS-а е с 2kW неръждаем нагревател, термодвойка тип PT100, свързана към REX-C100, конкретен модел с възможност за PT100 термодвойка, като уточнявам, че повечето REX-C100 са за тип К термодвойка.
Първо с него подгрях водата за майшуване, около 30 литра на 40 градуса(топла вода от чешмата), до 72 градуса за около 20-30 минути.
След това сложих малца и заспа на 66 градуса. Единствено рециркулирах през цялото време и след като падна до 64 ръчно го пуснах да подгрее до 66. До тук нямаше проблем.
Когато стана време за покачване до 72 градуса, пуснах нагревателя му и помпата, но понеже беше затлачило през прорязаната тръба, мъстта в него преминаваше много бавно и бързо покачи температура в самия RIMS и започна да бълбука. Съответно и термодатчика показваше високи стойности(80C), тъй като мери вътре в самия RIMS. Спрях и реших да не рискувам с него, та подгрях с бързовара.

Не знам как мога да избегна това за в бъдеще и до колко ще ми бъде полезен. Дали да се ориентирам към фалшиво дъно, вместо прорязана тръба за да не затлачва толкова. Ето тук има няколко снимки и видеа на RIMS-а в действие:
https://photos.app.goo.gl/4xaJEY8bEoHyaKqy1
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 398
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот dr_slavov » 10 Апр 2018, 12:41

Сигурен ли си, че запушването е в тръбата? Дали не е някой фитинг? Виж какво съм писал тук.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 379
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот ultrashock » 10 Апр 2018, 13:21

dr_slavov написа:Сигурен ли си, че запушването е в тръбата? Дали не е някой фитинг? Виж какво съм писал тук.

Ами преди това по този начин подгрявах водата - рециркулация през RIMS и нямаше никакъв проблем. След това като сложих малца отново нямаше проблем, чак в средата на майшуването, като исках да повиша с 2 градуса забелязах проблема. Според мен и малца беше по-ситно смлян, но може и да е имало проблем, подобен на твоя. По принцип няма кой знае колко фитинги, податливи на запушване, особено такива с пластмасови решетки. Нямам идея как да тествам и да съм сигурен, че няма да се повтори.
Чудя се дали да сглобя нов Manifold от медни тръби, подобен на този: https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... tun.92724/ или да поръчам фалшиво дъно в подходящ размер за хладилната чанта.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 398
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ъпгрейд на оборудването - RIMS система

Мнениеот Martin » 10 Апр 2018, 17:19

При такива системи съм чувал че е нормално запушването ако не е с фалшиво дъно. Така че аз бих се насочил към това. Аз вече 1г все не ми остава време да сглобя HERMS-а и ме е страх че и аз ще имам същият проблем....
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 882
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта