Страница 10 от 12

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 19:37
от Foreigner
Да, само че не пръсках, а намазах продукцията с готварска четка. Засега плесента тръгна само по суджуците, но те съхнат по-бързо и вероятно това е причината.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 15:39
от Dejmos
Аз явно не съм попаднал на добра плесен, защото едва едва хвана на нклк места. Пръсках 5 дни сутрин и вечер, поддържах около 70 процента влажност като простирах мокри чаршафи на терасата.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 11:41
от Martin
Трябва и тъмнина за плесента. И при мене беше така, преместих ги на тъмно и за 3 дни станаха бели.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 14:40
от Dejmos
Ето къде ми е грешката.
Окачил съм ги на източна тераса. Светло колкото искаш. Сложих един мокър чарлаф за влага и сянка, да не ги пече директно, но тъмнина - само нощем.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2017, 17:22
от mirix
Днес рекох да забъркам една пуешка шунка. Жената си избра за готвене, а аз от кокалака изкарах 800 гр. месце. Смлях го и добавих 8 зрънца чер пипер, 25 гр. сол, 4 гр. пудра захар 100 мл. вода и малко чесън на прах и пушен червен пипер.
Мисля да го оставя 5 дни в хладилника и в шунковара.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 15:06
от Dejmos
Щом месото е смляно, няма нужда от 5 дни. Оставям да отлежи дебело парче месо, за да може да поеме солта в дълбочина.
За мляна и кълцана шунка - 24 часа в хладилника, после вадиш за 3-4 часа на стайна температура и вариш. После охлаждаш на водна баня и връщаш в хладилника за през нощта.
Но не помня дали се вадеше от шунковара преди или след охлаждането.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 16:04
от Dejmos
Току-що поръчах материали от Либор:
- останали са им по-големи и по-дълги говежди слепи черва, затова ги продават по 5,10лв бройката;
- еластична мрежа 16/5 (побирала Ф100 колбас) е 0,36лв метъра, ролка от 50м;
- изкуствени черва Фибрус калибър 55/60 (това е диаметър на колбаса) са по 0,54лв за метър, разфасовката е "шпула" с дължина 30м. Някой да не поръча ролка, че е над половин километър.

Фибруса били подходящи за сушени и за варени колбаси. Ще пробвам да сваря шунка в тях и вероятно "докторски колбас" (малотраен варен колбас по руска рецепта). Ще пиша отзиви.

П.П. Ще ми останат доста мрежа и Фибрус. Някой ако иска може да делнем.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 17:37
от Martin
Направо ме пиши за по 10м от двете.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 17:55
от mirix
Защото няма да ми остане време да отида за плик с дзип, ама довечера май ще го заредя в шунковара директно, пък каквото стане.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 18:51
от Dejmos
Трудно ще го извадиш без плик. Сложи такъв без цип и го затвори някак. Само гледай да е полиетиленов (напълно прозрачен, не-шумящ). Другите май не издържат на загряването.