Страница 3 от 5

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 23:18
от Ico
Здравейте колеги,
Калибровката на рефрактометър с автоматична корекция на температурата при всяка температура ли се прави или и за него трябва да дебна 20 градуса?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2016, 09:51
от 5th-hokage
По принцип всички измервателни уреди следва да се калибрират на 20 С - предполагам и за рефлектометъра е така .... и да използваш дестилирана вода за калибровка :)

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2016, 23:11
от Ico
С дестилирана вода го калибровам, но не мога да намеря място с точно 20 градуса. И не знам на колко време се калиброва. Последно го калибровах няколко месеца след закупуването на около 21-22 градуса и ме даваше една единица в Плато под нулата. Та, сега се чудя дали да не си е бил верен. :D

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2016, 11:28
от st_jivko
На 22-22 градуса не може да даде цял градус Плато отклонение.На мен ми дава такова при 40-45.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2017, 09:07
от ultrashock
От скоро меря с рефрактометър(ATC) и имам следните въпроси:
1. Последната варка беше Star Anise Sout. Първоначалната захарност беше 13,5, измерена със захарометър. След ферментация, вчера измерих с рефрактометъра около 6P. След корекция това означава 1,2P. Реално това прави 6,5 ABV. Правилно ли смятам, според мен греша някъде?
2. Калибрирал съм рефрактометъра с преварена вода, заковава на 0P. Вчера като мерих е много не отчетлива стойността която показва. Самата линия е много преливаща и не се вижда какво точно показва. Някъде между 5 и 7, но не съм много сигурен. Настройвам си фокуса и виждам ясно цифрите но не линиите. Опитах на всякаква светлина - дневна, към различни лампи, ТВ, но все така го виждам. Дали е проблемен рефрактометъра или устройството зад него?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2017, 10:07
от st_jivko
Когато пробата е мътна се получава този ефект.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2017, 17:24
от dr_slavov
Сложи пробата в тънка чашка, от ракия например. Изчакай 15-20 минути и вземи с пипетата само от най-горния слой.
Калибрирането на рефрактометъра само с десилирана вода. Ако го правиш с обикновенна дори и преварена разликата може да достигне до 0,5 палто.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 08:38
от ultrashock
Ако взема проба директно от отворена бутилка, без да съм я разклащал, отново от най-горния слой няма ли да се получи?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 10:34
от ultrashock
Вчера се сетих да взема една дестилирана вода, за да го калибрирам както трябва. Оказа се, че с чешмяна софийска вода и дестилирана - няма разлика. И при двете твърдо си седи на 0.
Това възможно ли?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 13:19
от 5th-hokage
Според мен да.. все пак мериме захарност чрез пречупване на светлината а при водата няма захари.