Страница 2 от 5

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 12:06
от mayosha
Това обяснява защо всичките ми бири са с 5% краен екстракт, въпреки че са с едва 11-12% начален. Подозирах, че захаромера послъгва около 5-те процента :)

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2015, 09:26
от Veni_rb
Когато измервам захарността със рефрактометъра, синята зона която се получава доста често е размазана и не може да се отчете точно показанието. Преди измерване гледам и двете повърхности на уреда да са измити и подсушени. Ако капна малко вода за да коригирам показанието в нулата, тогава синята зона е ок. Каква може да е причината - или какво правя не както трябва?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 04 Апр 2015, 17:04
от dandilov
Фокусирай!
Това става чрез завъртане на околяра.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 00:16
от alvinator
Някой има ли представа защо калкулатора на brewersfriend.com се различава от повечето други, вкл. от таблицата на Виктор?

В моя случай - начална плътност 12 брикс, в момента е 6.

Екселския файл на Виктор казва, че съм паднал до 1.009.
Калкулаторът на brewersfriend.com показва 1.012.
При northerhbrewer.com също е 1.009.

Пояснение: всичко е измерено на 19-20 градуса.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 09:44
от victoryvt
А хидрометър нямаш ли да сравниш ?
Аз съм забелязал малка разлика при по-силните бири от това, което дава екселския файл и показанието на голям хидрометър, в Плато - около 0.5%
Примерно - проверявам с хидрометъра в 200мл. проба - показва между 2.5 и 3, а с изчисленията от рефрактомера дава 3.2
Същото важи и при мерене на пивна мъст преди заквасване или преди варката и по време на нея - рефрактомер : 20% , хидрометър : 19% , рефрактомер 13.5% , хидрометър : 12.5 (в края на варката)
След прецеждане на утайките показанията се доближават почти до равенство.
При по-тъмни бири разликата се увеличава.
Аз обикновено меря и с двата уреда и вземам някаква осреднена стойност.
Когато ги сверявам в чист захарен разтвор обаче коват абсолютно еднакво !
Явно цветните компоненти в пивната мъст влияят на рефрактомера, отделно и алкохола по време на ферментацията.

Между другото, за големите фенове на прецизността има една бройка мнго голям и точен платомер от 0 до 10% с термометър и корекция. Дълъг е 37 см. и в големия цилиндър може да потъне максимум до 2% Плато, което за ейлове е предостатъчно. Разделителна способност 0.1% Плато !
За лагери под 2% крайна плътност ще иска още по-голям цилиндър.
(Реално може и 1.5% да измери в колбата без стойка, но опира дъното и ако не се внимава може да я пукне или той самият да се пукне долу)

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 12:08
от alvinator
Викторе,
аз питах за разликата в самите калкулатори. Отчетените стойности не поставям под съмнение - 12 брикс начална, 6 след седмица ферментация.
Различните онлайн калкулатори коригират съдържанието на произведения алкохол по различен начин.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 22:23
от Dejmos
За пръв път ползвам рефрактометър и се заиграх с коригиращата таблица. Само със стойностите, не съм пипал формулите.

Едно нещо ме притеснява в нея.
Въведох началната захарност където трябва и на първия ред въведох същото число. Все едно съм измерил още веднъж веднага след първото измерване. Показва, че реалната стойност е 0,4 процента под въведената.
Не би ли трябвало на първия ред да съвпадат?
За сравнение тази разлика в оригиналната коригираща таблица е 0,1. Но след това контролно въвеждане данните са еднакви.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 21:57
от Ico
Здравейте,
Ако рефрактомерът показва 6 Р след края на ферментацията при начални 12 Р, това реално 2 "и нещо" ли трабва да се чете или нещо бъркам с използването на таблицата?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 06:57
от 5th-hokage
Да при начален екстракт 12Р и измерено 6Р, като приложиш корекция трябва да се чете 2,2Р, а от там можеш да сметнеш и алкохола приблизително малко над 5%

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 11:35
от Ico
Супер! Благодаря за отговора.
Много се бях притеснил вчера при бутилирането с тези 6Р.