Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Линкове към полезни ресурси относно домашното биропроизводство, дестилация, винарство и др.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Мнениеот Dejmos » 03 Ное 2017, 14:05

Всъщност мерим коефициента на пречупване на течността под стъклото. Не само захарта ще го промени. Ето, алкохолът също го променя.
Вероятно някаква концентрация разтворени минерали във водата ще бъде отчетена.
Бири - 27, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 115 кг.
Последна бира - Rye Kveik IPA / Rye Kveik Radler
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Мнениеот Martin » 03 Ное 2017, 14:34

Мерим пречупване според плътността на водата. При захар е по-плътна, при алкохол по-малко. За това и след началото на ферментацият тези две се мешат и има корекция при рефрактомера.
Всякакви минерали и йони във водата не променят плътността и за да се отчете на рефрактомера.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 801
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Мнениеот Dejmos » 04 Ное 2017, 00:17

Именно.
"... според плътността на водата."
Очевидно е, че разтварянето на каквото и да ее във вода ще ни даде разтвор с плътност, различна от тази на чистата вода. Лесно проверимо в домашни условия предположение.
Рефрактометърът отчита:
- 10 процентен разтвор на оцет във вода като 1 градус Брикс;
- 10 процентен разтвор на сол във вода като 15 градуса Брикс;
- 10 процентен разтвор на сода бикарбонат във вода като 11 градуса Брикс.
Това можах да направя набързо в кухнята. Не използвах прецизен кантар, а обикновен домакински, така че може да имам известна грешка в процентите.
Бири - 27, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 115 кг.
Последна бира - Rye Kveik IPA / Rye Kveik Radler
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Мнениеот Martin » 04 Ное 2017, 14:34

10% р-р е мнооого далече от разлики в състава на водата от порядъка на 100 ppm (0.01%). Това без да отчитаме кои на + кои на -
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 801
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

Мнениеот Dejmos » 04 Ное 2017, 18:08

Ооо, да разбира се.
Опитът ми беше за да докаже, че какви да е минерали и соли биха променили плътността на водата и оттам - способността й да пречупва светлината.
Минералното съдържание на чешмяната вода е твърде малко, за да даде отражение при измерване с рефрактометър. В такива нищожни концентрации едва ли би отчел и захарта.
Бири - 27, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 115 кг.
Последна бира - Rye Kveik IPA / Rye Kveik Radler
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Полезна литература за четене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта